Kuinka yhdistää työ ja intohimo?

Danska Kylmä-dokumentin kuvauksissa Barentsinmerellä

Pohdintaa siitä, kuinka olen itse pyrkinyt yhdistämään työn ja intohimon

Minkä kysymyksen esittäisit, jos saisit tilaisuuden osoittaa sen yhdelle maailman tunnetuimmista elokuvaohjaajista? Sain vuosia sitten oman tilaisuuteni, kun Christopher Nolan tuli vierailulle opiskelupaikkaani NFTS:sään (Interstellar oli juuri silloin ilmestynyt).

Kysymykseni oli seuraava: ”Olet erittäin menestynyt elokuvantekijä. Mikä sinua motivoi haastamaan itseäsi yhä pidemmälle, kun olet jo saavuttanut kaiken?” Palataan Nolanin vastaukseen hiukan myöhemmin.

Hakeuduin itse alun perin alalle, koska minua kiinnostivat ihmiset, tarinankerronta (ja visuaalinen ilmaisu) ja jossain määrin myös tekniikka. Nämä osa-alueet yhdistyvät nykyäänkin miltei jokaisessa tuotannossa, on kyse sitten pitkästä dokumentista, tai somevideosarjasta. Tuotannot saattavat myös viedä paikkoihin, joihin ei ikinä olisi muuten päässyt.

Ihmiset

Kontaktiverkko laajenee ja syntyy myös uusia ystävyyksiä (sekä kuvattaviin, että tiimiläisiin). Samalla saa nähdä lyhyen,- tai pidemmänkin väläyksen kuvattavien elämää ja oppii myös itse jotain uutta.

Kuvaustiimi purjelaivalla, kevät 2022

Tekniikka

Tekniikka on tarinankerronnan apuväline, ei itse tarkoitus. Jokaiseen projektiin ja budjettiin valitaan tarkoituksenmukaiset työvälineet.

Tekniikan suhteen eniten merkitystä on sillä, mitä lopputuloksella halutaan saavuttaa (budjetti huomioiden). Jos dokkarikuvauksissa on vain suurikokoiseksi rigattu (vaikkakin laadukas) kamera, ollaan ongelmissa, mikäli nopeatempoisessa dokkarikuvauksessa yhtäkkiä jatketaan matkaa autossa ja mukana ei ole pienempää kalustoa. Ja toisaalta (pienet) herkät elektroniset laitteet hyytyvät helposti haastavissa olosuhteissa (kova pakkanen, helle, kosteus…), hajoten myös pysyvästi. Jos kuvauksissa pitäisi valita painopiste muiden osa-alueiden kustannuksella, niin panostaisin laadukkaaseen optiikkaan (voi tarkoittaa eri asioita eri yhteyksissä) ja hyvään ääneen.

Kylmä-dokumentin kuvauksissa -35 asteessa pääkameran (Sony Fx-7) optiikka alkoi olla niin jumissa, että operointi kävi miltei mahdottomaksi. Muovisia johtoja halkeili ja kimbaali meni syväjäähän Myös siirtymät eri lämpöisten tilojen välillä pitää suunnitella etukäteen huurtumisen välttämiseksi (tai kuvata usealla eri kameralla).

Tarina (ja sen haasteet) - What’s the story about?

Tarinaa olen pitänyt omana ohjenuoranani. Dokkareiden kohdalla haasteena on toki se, että tarina avautuu ja muuttuu kuvausten edetessä. Etukäteen voi suunnitella vain rajallisesti vaikka mahdollisia ja tarvittavia kohtauksia olisikin mietitty hyvissä ajoin. Todellisuus yllättää usein myös kuvauspaikalla.

Matkalla Huippuvuorilla © Lauri Danska

Lähteäkö edistämään projektia omalla riskilläsi ja ajallasi? Itse olen pyrkinyt keskittymään etupäässä tv-ohjelmien ja tilaustöiden tekoon ja luomaan oheen myös omia projekteja. Taloudelliset realiteetit määrittävät tekemistä, mutta hyvin pyörivät tuotannot voivat ruokkia toinen toisiaan ja luoda hyvää energiaa tekemiseen.


Ohjelmanteon haasteista - Melkein mikä tahansa yllätys voi sabotoida kuvaukset. Joskus näyttää jopa siltä (hiukan kärjistäen), että kaikilla muilla, paitsi tekijällä itsellään on dokumenttiprojektiin veto-oikeus.. Kuvausluvat, byrokratia, sairastuminen tai pandemia voivat estää kuvaukset (rahoitus omana osionaan..). Myös päähenkilö saattaa jättäytyä pois projektista kesken kaiken, kun rahoitushakemukset on saatu vaivalla kasaan ja lähetettyä (eikä vielä allekirjoitettu kirjallista sopimusta). Jollakin ihmeen kaupalla tekijät kuitenkin tuottavat ohjelmia jatkuvasti. Haasteet kuuluvat matkaan. Suoraan esimerkiksi Ylelle tehtäessä tekijällä ei toki ole henkilökohtaista taloudellista riskiä, mutta muut tunnetut ja tuntemattomat “elementit” voivat heittää kapuloita ohjelmanteon rattaisiin yhtälailla..

Spitzbergen © Lauri Danska

Lopuksi

Miltei jokaisesta tuotannosta löytyy elementtejä, joiden ansiosta on alalle hakeutunut, projektin koosta riippumatta. On sitten kyse ihmisten kohtaamista, tai mielenkiintoisen tarinan luomista. Tilaustöiden suhteen asiakkaan odotusten ylittäminen voi olla palkinto sinällään.
Kommunikaatio tilaajan kanssa on parhaimmillaan molemmin puolin inspiroivaa ja rakentavaa. Alkuperäisideasta syntyy jotain rikkaampaa, kuin oli ajatellutkaan. Palautteet ja arvostelut kannustavat myös jatkamaan yhä parempiin suorituksiin.

Entä mitä Nolan vastasi alun kysymykseen siitä, että mikä motivoi häntä, joka on jo saavuttanut kaiken? Lyhykäisyydessään vastaus kuului näin: ”I just love making films”. Joku toinen sai paremman vastauksen kysyessään, että “miten oikein pitchasit Inceptionin (se elokuva, jossa liikutaan lukuisilla eri ajan tasoilla)?” Vastaus: Se oli helppoa. Ensin vain tein Batmanin.

Edellinen
Edellinen

Lastensarja dokkarityyliin

Seuraava
Seuraava

Dokkarintekijällä on monta hattua